Eğer bir girişimci veya adayıysanız kulağınıza bir yerden “Asansör konuşması” terimi çalınmıştır. Yatırım sunumu ile kıyaslandığında çok daha kısa ve öz hali diyebiliriz. Bir yatırımcıyla asansöre bindiğiniz zaman ikna edici ve etkileyici biçimde her şeyi özetlemeniz gerektiği anlamına gelir. Peki asansörden çıkıp kendimizi yatırımcı sunumu sahnesinde bulduğumuzda girişimciyi ne gibi hazırlıklar bekliyor?
Yatırım sunumu, fikrinizi, stratejilerinizi inancınızı ve öngörülerinizi içeren bir sunum. Dolayısıyla bir girişimci olarak bu sunuma yaslanabilmeli ve fikrinizi satabilmelisiniz. Yatırımcıları ikna etmek için görsel yardımcıdır. Bu nedenle yatırım sunumunun ne olduğunu, neler içermesi gerektiğini anlamak önemlidir.
Yatırım sunumunda yatırımcı şu sorularına cevap bulur:
Fikir iyi mi, karlı mı, planınız tutarlı mı, sizinle bu iş yapılır mı?
Bu yazıda neler var?
Yatırım Sunumu Nedir?
Yatırım sunumu, diğer deyişle startup sunumu, işletmenize veya işletme fikrinize yatırım yapmaya aday olan kişileri ikna etmek için hazırlanan sunum türüdür. Hedef kitle bir kişi veya birkaç kişidir.
İşinizin tanımı, iş planınız, hedefleriniz ve vizyonunuzun kısa bir özetin içerir. Anlatacak çok fazla konu başlığı olsa bile makul uzunlukta tutulması gerekir.
Bir ipucu: Yatırım sunumları yatırım platformlarında veya toplantılarda yüz yüze yapıldığı gibi online da gerçekleşebilir. Diğer bir ihtimalle sadece e-mail ile göndermeniz gerekebilir. Bu nedenle potansiyel iş ortağınızın sizinle görüşme senaryosuna göre hazırlık yapmanız gerekebilir.
Sunuş türüne göre, yatırımcı sunumu nasıl olmalı?
Girişimcilerin girişimlerini ve işletmelerini tanıtabilmek için üç farklı iletişim ortamı var.
Bunlardan birincisi yüz yüze toplantılar
Bu toplantıların sunumları girişimle ilgili rasyonelleri içermeli fakat tüm alt başlık ve sözlü belirtilebilecek konular yer almamalıdır. Konu içeriğiniz ve fikirlerinizle birlikte deneyimler büyük ölçüde önem taşır. Toplantıda yer alan ortam faktörünü de ele alabilmeniz için ihtiyacınız olan şey görsel deneyim ve interaktif içeriktir.
Özellikle yeni girişimlerin sunumlarında karşı tarafın size soru sormasını sağlayacak kadar dahil olması önemli bir hedeftir.
İkincisi online toplantılar
Bu toplantıda ortamın kontrolü tamamen dinleyicinin elindedir. Dolayısıyla sizin sunum içeriğinizin interaktif soru-cevap, video, görsel içerik gibi zengin deneyimlere sahip olması gereklidir.
Üçüncüsü de email yazışmaları
Potansiyel yatırımcınız önceden girişiminizle ilgili fikir sahibi olmak isteyebilir. Bu tür buluşmada ortamın kontrolü de sunuşun kontrolü de sizin elinizde değil. Sadece fikriniz, metniniz ve görsel deneyimler yer alır.
Bu nedenle yüz yüze toplantıda yer vermeyeceğiniz yazılı bilgiler, dipnotlar, örnekler ve istatistikler yer almalıdır.
Eğer bir yatırım turuna çıkacaksanız yatırımcıların verdiği buluşma türler farklılık gösterecektir. Bu nedenle bir tane ana yatırımcı sunumu hazırlayarak bunu yüz yüze, online toplantı ve e-mail olmak üzere üç farklı versiyonda çoğaltabilirsiniz.
Yatırım Sunumu nasıl olmalı? Sunumun içinde yer alması gereken bilgiler
Potansiyel yatırımcıların hedefleri, sektörleri ve iş yapma biçimleri birbirinden farklı olsa bile bir yatırım sunumunun en temelde sahip olması gereken önemli başlıklar vardır. Bu başlıklar şunlardır:
- İşinizi tanıtın
- İşinizin hangi soruna çözüm getirdiğini net bir şekilde açıklayın
- Pazarda sizin işinizle ilgili nasıl bir potansiyel gördüğünüzü tanımlayın
- Ürününüzü-hizmetinizi en somut ve çalışır haliyle gösterin.
- Ürün veya hizmetinizin projeksiyonuyla ilgili sayısal dayanaklarınızı oluşturun
- Yatırımcıyla nasıl bir iş birliği planladığınızı paylaşın
- Ayrıntılı iş planı sunun
- Güvenilir tahminler ve projeksiyonlar gösterin
İşinizi tanıtın
Fikriniz ve girişiminiz hakkında “nedir” sorusuna net ve kısa bir yanıt vermelisiniz. İlk slaytta kim olduğunuzu ve fikrinizin neyi hedeflediğini anlatın.
Sonraki sayfalarda ise şunlara yer verin:
- Fikrinizin değer önermesi nedir?
- Rakip analiziniz ve neden daha iyisiniz?
- Sizin girişiminize neden yatırım yapılmalı? Argümanlarınız
İşinizin hangi soruna çözüm getirdiğini net bir şekilde açıklayın
Sektörünüzde ne gibi bir sorun var, nasıl bir açık gördünüz? Araştırma sonuçları, istatistik verileri ve anekdotlar gibi metodları kullanarak bu açığı ortaya koyun.
Bu açığı net bir şekilde koyamazsanız girişiminize olan ihtiyacı etkili bir şekilde gösteremezsiniz. Dolayısıyla iyi belirlenmiş ihtiyaç tespiti, ürün veya hizmetinizin pazarlanması için mutlak zemini hazırlar.
Fikrinizin bu ihtiyaca neden çözüm olduğunu ve girişiminizin bu ihtiyacı çözüme kavuşturmak için piyasada nasıl konumlanacağını paylaşın.
Bu bölümü dinleyen potansiyel yatırımcının daha önce keşfedilmemiş veya keşfedilse bile bu şekilde çözüm getirilmemiş olmadığına ikna olmalı.
Pazarda sizin işinizle ilgili nasıl bir potansiyel gördüğünüzü tanımlayın
Girişiminizin sunduğu fırsatlar nelerdir? Bu girişim hayata geçtiğinde kullanıcılarına, paydaşlarına ne gibi katkıla sunacak? Aynı zamanda işletmenin bu girişimdeki karlılığı nasıl ve hangi süreçlerle gerçekleşiyor.
Bu konu potansiyel yatırımcınız için en önemli başlıklardan biri olacaktır. Dolayısıyla gördüğünüz fırsatı ve bu fırsatın sizin değerlendirme biçiminizi istatistik kullanarak vermeniz gerekiyor.
Ürününüzü-hizmetinizi çalışır halde sunun
Bir mobil uygulama, internet sitesi veya fiziksel bir ürün. Girişiminiz ne olursa olsun potansiyel yatırımcınıza onun çalışır halde deneyimlemesini sağlayın. Girişimizin hedef kitlesinin bu ürün veya hizmeti kullandığı zaman oluşacak çözümle ilgili senaryo yaratarak bir deneyim yaşatın.
Henüz bu ürün ve hizmete sahip değilseniz, ona sahip olabilmek için gerekli en doğru prototipleri oluşturun. Üretilmesi için gerekli olan aşamaları ve süreçlerini paylaşın.
Verileri ve sayıları kullanın
- Sunumunuzun başında girişiminize olan ihtiyaç tespitlerinde kullanacağınız araştırma verileri,
- Gelir modeliniz ve çalıştırma biçiminiz
- Üretim ile ilgili sayısal ön görüleriniz,
- Aydan aya büyüme senaryolarınız
- 3-5 yıllık tahminleriniz
- Mevcut yatırımlarınız ve fon kullanımlarınız,
Ayakları yere basan her yatırım sunumunun içermesi gereken bilgilerdir. bu bilgilerin tamamına erişemeseniz bile elinizde somutlaştırabileceğiniz tüm bilgileri ortaya koymakta yarar var.
Ayrıntılı bir iş planı sunun
İş planı, ticari operasyonlarını, finansal modellerinizi, üretim süreçlerinizi ve hedeflerinizi içeren bir planlamadır. Pazarı ve fırsatları değerlendirirken iş planınızın önemi hayati bir öneme sahiptir.
Uygulanabilir bir strateji ile başarıya nasıl ulaşacağınızı ve fikirlerinizin nasıl çalışır hale geleceğini göstermenin en iyi yollarından biri. Aynı zamanda nasıl gelir elde edeceğinizi ve karlılığınızı sürdürülebilir hale getireceğinizi bu planda gösterebilirsiniz.
Organizasyon şeması
Girişiminizi hayata geçirmek için gereken uzmanlıkları ve varsa bu uzmanlıklar için rol verdiğiniz kişileri belirtin. Organizasyon şemanıza yer verin.
Yıldan yıla büyüme hedeflerinizle değişiklik gösterebilecek değişikliklere de yer verebilirsiniz. Bu şekilde bir projeksiyon sunabilirsiniz.
Yatırımcıyla nasıl bir iş birliği planladığınızı ayrıntılı bir şekilde gösterin
Her yatırımcı girişimini uzun veya kısa vadeli ekonomik beklentilerle gerçekleştirir. Yatırımcının girişiminiz üzerinde ekonomik katkısı olduğu gibi rolleri de olacağı muhakkak.
Yatırımcıya düşen roller, ön görülen kazançlar nelerdir?
Sunumun bir bölümünde yatırımcıyla planladığınız ortaklığın modelini paylaşın.
Açık ve basit anlaşılır bir sunum
Sunduğunuz bilgiler hakkında stratejik düşünün, yeterli bilgiyi verdikten sonra karşı tarafın da soru sormasını sağlayacak ve etkileşime açık kapı bırakacak deneyim yaratın.
Neden kaliteli bir yatırımı sunumu tasarımına sahip olmalısınız?
Temiz ve görselliğiyle dikkat toplayan bir sunum tasarımı sizin işinizle ilgili özeninizi de ortaya koyacak bir tecrübe olacaktır.
Sunumunuzun daha uzun süre dikkatle izlenmesine yardımcı olacaktır.
Aynı zamanda işçiliğinizin niteliğiyle ilgili olumlu izlenim bırakacaktır.
Güvenilir bir finansal plana ve öngörülere sahip olun
Rasyonel ve tutarlı olmak girişiminizin güvenilir tahminlere sahip olması için gerekli olan iki özellik.
Pazardaki fırsatları gösteren araştırmanızın gerçekçi ve güncel olması yatırım sunumunun ikna edici olmasını sağlayacaktır.
Bununla birlikte girişiminizin parayı nasıl kullanacağını ayrıntılı olarak açıklayın. Finansal plan, yatırımcıların tahmin edebileceği yatırım getirisini özetlemeli ve açıklamalı.
Pazarlama planınızı anlatın
Girişiminizin daha fazla kişiye ulaşmak, insanları müşteriye ve sadık kullanıcılara dönüştürmek için kullanacağı iletişim modellerini paylaşın. Bu modeller sosyal medya iletişimi, dijital pazarlama, geleneksel medya ve fuar gibi iletişim türleri olabilir. Hangi kanalı kullanacağınızı, bir takvim üzerinde bütçe planlaması ve hedefleriyle birlikte gösterin.
Dinleyicinin işini kolaylaştırın
Potansiyel yatırımcının fikirlerinize odaklanmasını ve değerlendirmesini kolaylaştırmanın bazı yolları var. Bunları şöyle sıralayabiliriz,
- Sunum sayfalarını metin bloklarına boğmayın. (e-mail raporu dışında)
- Grafik ve istatistik tablolarını optimum seviyede tutun.
- Sayısal verileri zihinde canlandırılabilecek hale getiren retorik geliştirin. Bunun bir Apple sunumu ile ilgili yazımızda paylaşmıştık.
- Sektör jargonunu kullanmaktan kaçının.
Özetle yatırım sunumu nedir? Nasıl olmalı
Yazımızda yatırım sunumu nedir sorusunu şu şekilde özetleyebiliriz: Girişiminizi ya da girişim fikrinizi potansiyel yatırımcılara fırsat, fikir ve öngörüleriyle paylaşabileceğiniz sunum türüdür. Bu sunumun sonunda potansiyel yatırımcının girişiminize yatırım yapması ve organizasyonunuzun bir parçası olması beklenir.
Yatırım sunumu yüz yüze toplantı, online toplantılar ve e-mail ile gönderilen sunumlar olarak üç farklı içerik türünde değerlendirilebilir. Yatırım sunumu için profesyonel sunum tasarım desteği almak isterseniz bizimle iletişime geçin.