fbpx
slayt düzeni nedir, nasıl olmalı

Profesyonel sunum tasarımı hizmeti vermeye başladığımız günden itibaren önemli bir konu dikkatimi çekti ve çözüm getirmek istedik. Önümüze gelen sunumlarda insanlar genellikle slayt düzeni ve sayfa yapılarını bilmiyorlar. Fakat insan zihni okuduğu ve izlediği her şeyi belirli deneyimlerle gerçekleştiriyor. Bu tamamen user experience (UX), yani kullanıcı deneyimiyle alakalı.

Artık biliyoruz ki kırmızı bir çarpı işareti görmüşsek ya durmamız gerekir ya da yasak bir şey vardır. Bir örnek vermek gerekirse, hangi banka ATM’sine gidersek gidelim para çekme ve bakiye bilgilerinin ekranda nerede olduğunu tahmin edebiliriz.

Slayt düzeni içinde de izleyicinin aranan bilgiyi kolayca bulması gerekiyor. Bunun için de slayt sayfa türlerinin ne olduğunu ve amaçlarını iyi belirlemek gerekiyor. Birazdan örnekleriyle birlikte yer vereceğim.

Merhaba, ben Semih. Bu yazımda sayfa düzeni ve sayfa türlerinden bahsedeceğim. Kolay anlaşılır ve yararlı bir yazı olmasını diliyorum. Sorularınız için benimle semih@recrodigital.com adresim üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Slayt Düzeni nedir? Page Layout tanımı

Basit bir tanımla slaytınız içindeki akış tasarımının ve sayfa yapısıdır. Görseller ekranın neresinde, metinler neresinde yer alacak? Bunlar sunumda ne kadar yer kaplayacak, bunun cevabıdır. Daha teorik bir tanım yapmak gerekirse şöyle:

“Grafik tasarımda sayfa düzeni, bir sayfadaki görsel öğelerin düzenlenmesidir. Genellikle belirli iletişim hedeflerine ulaşmak için organizasyonel kompozisyon ilkelerini içerir. Üst düzey sayfa düzeni, metin ve resimlerin genel düzenine ve muhtemelen ortamın boyutuna veya şekline karar vermeyi içerir”.

sayfa düzeni nedir?

Fotoğrafçılıktan, grafik tasarıma, dergi-gazete mizanpajından web sitesi tasarımına kadar her şey belirli bir kompozisyon disiplini içinde. Slayt tasarımında da sayfa düzeni belirli amaçlara hizmet ediyor.

 

Slayt Düzeni Nasıl Olmalı?

Slayt düzeni içeriğinizin konusunu destekler türde olmalı. Her paragraf, her cümlenin tasarım dünyasında bir görselleştirme yöntemi var. “Geçmişten bugüne şirketimiz” başlıklı bir slaytı anlattığınız slayt düzeni ile “ekibimiz” başlıklı slayt aynı tasarımda olamaz. Bunun yöntemleri var.

Bu yöntemlere ve sayfa türlerine örnek vermek gerekirse şöyle,

Slayt Türleri Nelerdir? Sayfa Düzeni Nasıl olmalı? Sunum Sayfa türleri

  • Açılış ve kapanış sayfaları
  • Hiyerarşi sayfaları
  • Süreç sayfaları
  • Bölümleme sayfaları
  • İstatistik Sayfaları
  • Alıntı sayfaları
  • İç sayfalar
  • Ayraç sayfalar

Bu sayfa yapılarının kurumsal sunum tasarımı, yatırım sunumu, proje sunumu, eğitim sunumu gibi tüm slayt türlerinde dikkate alınması gerekiyor.

Slayt Düzeni Neden Önemli?

Sunumlarımızı genellikle ya sahne veya toplantı odasında anlatıyor ya da tanıtıcı amaçla e-mail üzerinden gönderiyoruz. Fakat hepimiz yazılı içerikleri okumadan önce öncelikle sadece tararız. Ve bu tarama sonrasında aklımızda belli başlı yerler kalır.

Slayt düzeni sunum sırasında insanları konuya hazırlama için önemlidir.

Slayt Düzeni Neden Önemli?

Sunumlarımızı genellikle ya sahne veya toplantı odasında anlatıyor ya da tanıtıcı amaçla e-mail üzerinden gönderiyoruz. Fakat hepimiz yazılı içerikleri okumadan önce öncelikle sadece tararız. Ve bu tarama sonrasında aklımızda belli başlı yerler kalır.

Slayt düzeni sunum sırasında insanları konuya hazırlama için önemlidir.

Slayt Düzeni Örnekleri

Açılış ve kapanış sayfaları

Tasarımıyla sunumun en etkileyici olmasını beklediğimiz sayfalardan bir tanesi açılış sayfalarıdır. Çünkü açılış slaytı toplantı odasında veya sahnede dinleyicilerin beklenti düzeyini oluşturmakta çok etkilidir. Bu sayfa içinde elimizde içerik olarak sadece konu başlığı var. Dolayısıyla görsellikle ve hareketlilikle izleyiciyi yakalamak gerekir.

Bir örnekle

Hiyerarşi sayfaları

Sunum içerisinde bazen konuların önem sıralamasından bahsederiz. Hiyerarşi sayfaları tam olarak bunun daha açık olmasını görmemize yarayan sayfa türleri. Bu sayfa türleri genellikle

  • şirket organizasyon şeması,
  • konu başlıkları ve alt başlıkları,
  • kişi adları ve görev bölümleri gibi kısımlarda kullanılır.

 

slayt düzeni örnekleri, hiyerarşi sayfaları

Süreç sayfaları

Süreç slaytları bir hikaye ve akış anlatırken kullanılır. Dinleyicinin sizin hikayenizi henüz dinlemeden a noktasından b noktasına varışı görebildiği infografik akışlarını içerir. Böylece slaytınız açılır açılmaz dinleyici adım adım ilerleyen bir konu açıklanacağını anlamış olur.

 

Bölümleme sayfaları

Sunum esnasında belirli konuları dilimlere ayırmak ve onları sonra açıklığa kavuşturmak her zaman işe yarayan bir yöntem olmuştur. “Bunlar üçe ayrılır” , “Bunu beş adımda ele alıyoruz” gibi konuşmaların geçtiği slaytlarda bölümleme sayfaları kullanılır. Bir örnekle yer vermek gerekirse şöyle:

 

Gördüğünüz gibi, slayt ekranı çeşitli dilimlere ayrılmış durumda fakat bu dilimlerin arasında ast-üst ilişkisi yok. Küçüklük büyüklük açısından aynılar. Dolayısıyla bu insan zihninde birbirine eş düzeyde konu başlıklarının uyanmasını sağlıyor.

İstatistik Sayfaları

Sunum içerisinde grafik, raporlama, sayısal verilerin ve tabloların yer aldığı sayfa yapılarıdır. Powerpoint ve keynote gibi programlar içinde bu sayfa yapılarının yapılmasını sağlayan birçok araç bulabilirsiniz. Tüm istatistik ve verilerinizi programlar üzerinden düzenleyerek görsel dokunuşlar yapabilirsiniz.

Alıntı sayfaları

Önemli alıntı, testimonial ve anekdotlara yer verdiğimiz slayt sayfası. Bu sayfaların önemine Kurumsal sunum hazırlamak ve ipuçları yazımızda yer vermiştik.

İç sayfalar: Slayt Düzeni nedir, nasıl olmalı?

İç sayfalar slayt düzeni içinde en çok karşımıza çıkan sayfa türleri. Bu sayfalarda “nedir, nasıl yapılır” başlıklı her türlü konuya yer verilir.

  • Proje açıklaması,
  • eğitim sunumlarındaki başlıkların açıklamaları,
  • bir ürünün veya hizmetin özellikleri
  • bir fikir veya açıklamayı hedeflediğiniz her konuyu iç sayfalarda ele alırız.

Bu nedenle iç sayfa tasarımlarının zenginliği slayt tasarımı içinde önemlidir. Birbirini sürekli tekrar eden ve birbirine benzeyen sayfa düzeninindeki iç sayfalar bir süre sonra sıkıcı olmaya başlar.

En sık karşımıza çıkan iç sayfa türü, sağda fotoğraf sol üstte başlık ve açıklamanın yer aldığı sayfa türü. Bunu yerine tasarım zenginliklerinin yer aldığı birçok sayfa düzenine yer verilebilir. Birkaç örnek vermek gerekirse,

Ayraç sayfalar

Sunum içinde konuyu konudan ayıran sayfa türleridir. Burada bir önceki konuyla ilgili sorular yanıtlanabilir, dinleyici ara verebilir. Görsel ve içerik olarak zihni boşaltacak sadeliktedir. İzleyiciyi bir sonraki sayfaya hazırlar.

 

Özetlemek gerekirse,

Slayt düzeni bir sunum tasarımının en önemli konusudur. İyi ve amacına uygun sayfa yapısı kullanılan bir sunum türü konunuzun açıklığa kavuşmasına yardımcı olur

Son içerikler

Bize sorun

Sunum tasarımınız için bilgi-fiyat alın

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Sunumunuz ne ile ilgili, neyi hedefliyorsunuz?

Bir Yanıt