Profesyonel sunum hazırlama konusunun çok temel prensipleri ve incelikleri var. Ve birçok toplantıda bunların gözden kaçtığını fark etme fırsatım oldu. Bu yazımın sonunda sunumlarınızın tasarımında gözle görülür bir fark olmasını umuyorum.
Amacım sunumunuzun tasarımının daha sistemli, grafik tasarım diline uygun olmasına yardımcı olmak. Eğer profesyonel sunum ajansı desteği almak isterseniz o konuda da memnuniyetle yardımcı olabiliriz.
Bu yazının sonrasında mevcut sunumunuzda bazı değişiklikler yaparsanız ve yakın çevrenizden daha iyi göründüğüyle ilgili olumlu yorumlar alırsanız bizimle de paylaşır mısınız?
Bu yazıda neler var?
1. Akışınızı, yani indeksinizi önceden kesinleştirin
Sunumun akışını hazırlamak sizin hikaye anlatıcılığınıza kalan önemli bir konu. Sunumda en sık yapılan hatalardan biri de sunumda anlatılacak konuyu tasarım yaparken düşünmek. Hepimiz dinleyicilerimizin sunumu dinlerken A noktasından B noktasına varmasını ve sonunda bir kanaate varmasını istiyoruz.
Fakat akış önceden belirli olmazsa işler birbirine giriyor. Sunumun yazılı akışını tamamen netleştirdikten sonra sunumunuzun hemen ikinci sayfasına bir indeks sayfasını oluşturun. Ve indekste her başlığı değil sunumun önemli H2 seviyesindeki başlıklarını sıralayın. Neden?
Bu sunumunuz üstünde uzun uzun duracağınız bir sayfa olmayacak. Siz açılış ekranından sonra insanları karşılarken “Bugün nelerin üstünde duracağız?” diye özetleyeceğiniz bir sayfa olacak. Dinleyicileriniz ortama ve sunumunuza yavaş yavaş bu başlıklarla konsantre olmaya başlayacaklar.
2. Kullanacağınız sunum uygulamasını ve ekran ölçeğinizi belirleyin
En yaygın kullanılan uygulama Microsoft Powerpoint uygulaması, bir diğeri de Keynote. Canva ve Google Slides da çevrimiçi düzenleme özelliklerinden ötürü sıklıkla kullanılmaya başladı. Bu uygulamaların her birinin temel özellikleri aynı olsa da arayüzleri ve size sunduğu bazı ekstra özellikler var.
Örneğin, sunumu kendi bilgisayarınızdan yapmayacaksanız Powerpoint uygulaması kullanışlı, çünkü hemen hr bilgisayarda kurulu bir uygulama. Keynote uygulamasında eklediğini bir görsele çeşitli efektleri verebiliyorsunuz. Google Slide ortak çevrimiçi düzenleme için çok kullanışlı. Canva ise yeni tasarım ve stok görsel-vektörler açısından avantajlı.
Ekran ölçeği de şunun için önemli, eğer TV ekranında sunum yapacaksanız 16:9 formatındaki sunumunuz tam ekran görünür. Fakat standart perdelerde sunum yapacaksanız 4:3 tam ekran görünür ve kenarda boşluk kalmaz.
3. Tasarım için gerekli elementleri bir klasörde toparlayın
Sunuma başlarken yazılı akışınızı göz önünde bulundurarak başlıklara göre uygun görselleri, ok işaretlerini, çerçeveleri, vektörel çizimleri, renk kodlarını, ikonları bir yerde toplayın ve isimlendirin. İsimlendirmek sunumu dizme aşamasında kolay bulmak için çok işinize yarayacaktır.
4. Sayfa yapılarınızı ve tasarımlarını oluşturun
Sunum sayfa türleri nelerdir?
- Kapak sayfası
- İndeks sayfası
- İç sayfalar
- Ayraç sayfalar
- Grafik sayfaları
- Kapanış sayfası
Yapılan en büyük hatalardan biri de her sayfası tek tek sırası gelince baştan yapmaya çalışmak. Bunun yerine profesyonel sunum hazırlama amacıyla en baştan yukarıdaki sayfa türlerine göre belirli bir görsel format oluşturun. Bu formatın içini içeriklerinizle doldurun. Bu sayede tüm sayfalarınız arasında bir görsel bütünlük olduğunu fark edeceksiniz.
5. Profesyonel sunum tasarımında standartlar
Renk standartları - Profesyonel sunum hazırlama
Sunumunuz için en fazla üç temel renk belirleyin. Bu renkleri zemin rengi, grafik rengi, başlık rengi olarak veya iç metin rengi olarak kullanın. Hangi rengi seçeceğinizi ve nasıl bir renk uyumu yaratacağınızı bilemiyorsanız Adobe color uygulamasından yararlanabilirsiniz. Orada yer alan renk oluşturucu kombinasyonlarına gelerek renklerinizi belirleyebilirsiniz.
Font standartları
Sunum içinde tutarlılık açısından en fazla 2 farklı yazı karakteri kullanın. Bu karakterlerden biri başlıklar, bir diğeri ise iç metinler için kullanılabilir. Bu sayede tüm tasarım akışınız arasında bütünlük görünür. Yazı karakterleri için serifli denen karakterler tırnaklı bir yapıdayken serifsiz (veya sans serif) karakterler tırnaksızdır. Daha kolay okunur. Bu kriterlere göre yazı karakterinizi Google Fonts veya Dafont gibi kaynaklardan ücretsiz edinebilirsiniz. Ya da ücretli özgün yazı karakterleri satın alabilirsiniz.
Punto standartları
Her metinde olduğu gibi sunum metinlerinde de bir hiyerarşi olmalı. H1, H2, H3, H4… başlıklar, iç metinler, alıntılar, dipnotlar gibi farklı metin türlerinin standart puntolarını belirleyin ve sabit devam edin.
Örnek: H2 başlıklar 24P, H3 başlıklar 18P, iç metinler 10 p gibi.
İkon-vektör dil standartları
İkonlar bir diğer deyişle piktogramlar, konuları daha basit anlamamızı gösteren sembollerdir. Yazıyı okumasak bile n ile ilgili olduğunu anlarız. En basit örneği trafikte yayalar için geç ve dur işareti. Fakat bunların da tasarımsal olarak görsel çizgi standardı var.
Sunumlarda karşıma en çok çıkan yanlışlardan biri. İkonların çizimleri ve dilleri birbirinden çok farklı bir şekilde seçiliyor. Ve yan yana konuyorlar. Bir olumsuz örnek vereyim.
Ulaşım hakkında bir konuda slayt izlediğimizi düşünelim. Bu dört ikon da birbirinden farklı tasarım dillerine sahip. En soldaki kamyon izometrik ve açılı bir çizime sahip. İkinci kamyon daha oval hatlarda pastel renklerde ve gölgeli, üçüncü vapur sadece hatları çizili. Dördüncü yol ise perspektife sahip.
Dolayısıyla tüm ikonlar aynı çizgisel stile sahip olmalı.
Logonuzun pozisyonu
Slaytta logonuz iç sayfalarda sabit olarak hep aynı yerde kalmalı. Kurumsal görsel bütünlüğünüz için önemli.
6. Profesyonel sunum tasarımı için yararlanabileceğiniz önemli kaynaklar
Sunum tasarımı için yararlanabileceğiniz ücretsiz stok görsel ve vektör siteleri
Sunum örnekleri inceleyebileceğiniz siteler
- Behance.net
- Dribbble
- Slidesgo
- Biteable
7. Bonus: Geri dönüp sunumu sadeleştirin
Büyük ihtimalle sunumun içinde silmeye kıyamadığınız ufka tefek hareketler, çizimler, geçişlerin birçoğu gereksiz ve dikkat dağıtıcı olacak. Çünkü biz de her seferinde aynısını tecrübe ediyoruz. “Az çoktur” sözünden ilham alarak her şeyin sonunda işi sadeleştirmek en iyisi.
Özetle
Profesyonel sunum hazırlama işinin özü tutarlılık ve sistemli olmaktan geçiyor. Yazımızda sunumunuzun hangi adımlarla daha tutarlı görüneceği ile ilgili bilgilere yer verdik. Font, punto, renk standartları, akış planı, iç sayfa, ayraç sayfa, kapak ve kapanış tasarımları, sunum ölçeği gibi konulara değindik.
Sorularınız için semih@recrodigital.com adresime yazabilirsiniz.