fbpx

Kurumsal sunum faaliyetimizin tanıtımı için önem taşıyan bir doküman türü, tıpkı kartvizit, web sitesi veya tabelalar gibi. Bu sunumlar sayesinde hedeflediğimiz kitlelere faaliyetimizi anlatır, çözümlerimizi, değerlerimizi, motivasyonlarımızı aktarırız. Yatırım, B2B satış, katma değerli ürün-hizmet satışı, sponsorluk gibi önemli karar alma süreçlerinde bu kurumsal sunumlar ön plana çıkar.

Yazımızda bu konuyu derinlemesine ele alırken belli başlı sorulara da yanıt vereceğiz.

Kurumsal Sunum Nedir?

Kurumsal sunum, hedef kitlemize faaliyet gösterdiğimiz alanda farkındalık uyandırmak ve bilinirlik yaratmak amacıyla hazırlanan sunum türüdür. Yaptığımız işi, değerlerimizi, başarıları-çıktıları, işi yapma nedenimizi ve buna benzer birçok başlığı ele alırız. Bu başlıkları çeşitli materyallerle destekleriz. Örneğin, bir video-görsel, testimonial, rapor sonucu, infografik vb.

Fakat bu derinlemesine bir satış sunumu değil. Tanıtım toplantılarında veya tanışma amaçlı yazışmalarda kullanılabilir. İçeriği ve yoğunluğu itibariyle bu sunumu inceleyen kişilerin faaliyettimiz hakkında yalnızca fikir sahibi olması hedeflenebilir.

Kurumsal Sunum Ne işe Yarar, Neden Yapılır?

İster borsada faaliyet gösteren bir şirket olun, isterseniz start up veya vakıf… Etkilemek ve kazanmak istediğimiz kişilere işimizden bahsetmenin ilk ve en genel haliyle aktarılmasını bu kurumsal sunumlar sayesinde yaparız. Dolayısıyla tüm bilgi ve motivasyonlarımıza yer vermek yerine kitlemizi fikir sahibi yapmaya yarar.

Kurumsal sunumun asıl fonksiyonu faaliyetiniz hakkında ilgi uyandırmaktır. Bir sonraki toplantı, daha detaylı bilgi isteme niyeti gibi amaçlarla yapılır. Karar mekanizması karmaşık olan katma değerli yatırım süreçleri için en temel araçtır.

Kurumsal Sunumda Yer Alması Gereken Başlıklar?

Kurumsal sunum başlıkları her iş dalına göre ve faaliyet alanına göre değişebilir. Fakat genel anlamda değerlendirmek gerekirse şu şekilde:

1. İşiniz hakkında özet bir bilgi: Kimsiniz, işinizi neden ve nasıl yapıyorsunuz? Motivasyonlarınız ve öne çıkan yanlarınız neler?

2. Faaliyetinizin ortaya çıkışı ve bugüne gelişi hakkında bilgiler

3. Faaliyetinizin ürünleri-hizmetleri nelerdir?

4. Faaliyetinizi farklı ve değerli yapan özellikleriniz

5. İşinizle ilgili bilgi, sektörel veri, araştırma sonuçları

6. Ne amaçlıyorsunuz? Hayaliniz, vizyonunuz nedir?

7. İşinizi kimlerle yapıyorsunuz? Ekibiniz ve uzmanlıkları

8. Sizden ürün-hizmet alan kişiler hakkınızda ne düşünüyor?

9. İşinizle ilgili projeksiyonunuz nedir? İleride ne gibi fırsatlar görüyorsunuz?

10. Kitleniz sizinle çalışmak için neden ilgilenmeli, sizin fırsatlarınız neler?

11. İşinizde iyi olduğunuzu kanıtlayan belge-ödül veya başka kanıtlar var mı?

 

kurumsal sunum nedir

Kurumsal Sunum İlk Sayfası ve Kapanışı Nasıl Olmalı?

Açılış yani kapak slaytları işimiz hakkında fikir veren ilk sayfa türü. Bu nedenle faaliyetinizin adı ve logonuz muhakkak yer almalı. Kurumsal bütünlük içerisinde, doğru başlık görsel ve metin uyumuyla birlikte tasarlanmış olmalı. Bununla birlikte işinizi, özelliğinizi veya motivasyonunuzu anlatan bir cümleye yer verebilirsiniz. Bu bir slogan da olabilir.

Böylece kurumsal sunum dosyanızın sadece ilk sayfasına bakıp kapatan bir kişi bile neyi-neden yaptığınızı anlamış olabilir.

Örneğin:

Yapay zeka tabanlı-giyilebilir teknoloji sistemi,

Kazan-kazan modeliyle çalışan ilk sponsorluk yönetimi modeli,

Faizsiz kazanç sistemine özel mobil uygulama

Kapanışında ise insanların size her zaman ulaşabilecekleri iletişim bilgilerini ekleyebilir, call to action (harekete çağrı) yapabilirsiniz. “Güvenli ve kazançlı yatırımın yollarını bizimle öğrenmek için bilgi alın.” buna bir örnek olabilir.

Kurumsal Sunum Uzunluğu Ne Kadar Olmalı?

Yukarıda da bahsetmiştik, kurumsal sunumlar direkt satıştan çok soğuk satış niteliğindedir. Kendinizden kabaca bahsedip farkındalık oluşturmanızı sağlarlar. Bu sayede ılık müşteriye ulaşır ve kitlenizi sıcak müşterilere dönüştürebilirsiniz.

Sunumu aynı zamanda toplantı süresi için de değerlendirmeyi unutmayın. Verimli bir iş-tanışma toplantısının en fazla yarım saat olacağını düşünebiliriz. Aynı zamanda e-mail ortamında göndereceğiniz bir PDF dosyası çok detaylı incelenmeyecektir, insanlar tarama ile yetinecektir.

Bu nedenlerle 15 slayt yeterli olacaktır. Bu sayı anlatmak isteyeceğiniz ürün-hizmet çeşitliliğine ve kitlenizin profiline göre esneyebilir.

Kurumsal Sunum Nasıl Hazırlanır? Adım adım anlatımı

  1. Öncelikle metin yazarlığı becerisini ortaya çıkarmalısınız. O nedenle sunum PowerPoint uygulamasında değil; Microsoft Word benzeri metin uygulamalarında başlar. Kurumsal sunumunuzun hedeflerini, kitlesinin özelliklerini anlayarak sunumda yer alacak başlıkları çıkarın.
  2. Yukarıda yer verdiğimiz başlıkları ve kendi oluşturacağınız başlıkları oluşturduktan sonra başlıkları bilgilerle doldurun. Yazılı konseptiniz-üslubunuzun tutarlı olmasına özen gösterin. Bu aşamada en zor olan insanları bilgiye boğmamaktır. Her şeyi yazmak istersiniz, ama genellikle birçoğu bu aşama için fazlalıktır.
  3. Görsel elementler ve destekleyici materyallerinizi toplayarak klasör haline getirin. Ekran görüntüleri, videolar, fotoğraflar, sertifikalar vb.
  4. PowerPoint veya Keynote gibi kullanacağınız sunum uygulamasını açarak slayt yapılarınızı oluşturun. Slayt düzeni ve türleri hakkında bilgi için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.
  5. Kurumsal sunum için renk paletinizi, ikon setlerinizi, yazı karakterlerinizi, başlık ve iç metin büyüklüklerinizi önceden belirleyin. Bu konuda tutarlı olmaya önem gösterin. Detaylı bilgi için Güzel bir sunum nasıl hazırlanır yazımızı okuyabilirsiniz.
  6. Hazırladığınız metni slaytlarınıza yerleştirin. Sayfa yapısına ve görsel materyallerinizle uyum sağlamasına dikkat edin.
  7. Sunumu tamamladıktan sonra bir süre uzaklaşıp yeniden başına geçin ve eleştirel bir gözle değerlendirin.

Bu konuyla ilgili Kurumsal sunum hazırlama ipuçları yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Kurumsal Sunumda Ne Kadar Bilgi Yer Almalı?

Kurumsal sunumun amacı sektörel bilgilerle ilgili insanları bilgiye boğmak değil; güçlü yönlerinizi, farklarınızı ve fırsatlarınızı ortaya koymak. Sizi en iyi anlatan bilgi ve verileri kısa kısa açıklamak en iyisi. Aynı zamanda bu sunumu toplantı ortamında anlatacağınız zaman detaylandıracağınız, ikna edici yeteneklerinizin ortaya çıkacağı kısımlara ihtiyacınız olacaktır.

Sunumda her ayrıntılı bilginin yer alması anlatıcı olarak size okuyup geçiyormuşsunuz duygusundan da kurtarır. Dinleyicinin ise deneyimini iyileştirir.

Kurumsal Sunum için Hangi Program Kullanılır?

PowerPoint, Keynote ve Google slides en sık kullanılan 3 program. PowerPoint kurumsal şirketlerde en sık kullanılan ve en çok fonksiyonu-aracı bulunan uygulama diyebililiriz (2024) Microsoft alt yapısına sahip bilgisayarlarda yaygın olması bir avantaj.

Keynote ise görsel deneyimler açısından avantajlı. Daha şık, fotoğrafik hatta sinematografik içerik türleri üretebilirsiniz.

Google Slides ise paylaşımlı ekipçe hazırlama açısından daha kolay bir uygulama.

Kurumsal Sunumda Fark Yaratan Özellikler Nelerdir?

Hikaye anlatıcılığı

İyi bir hikaye anlatıcılığı fark yaratan en önemli özelliklerden biri. Bu tamamen sunumu yapacak ve hazırlayacak olan kişinin deneyimlerine ve becerlerine bağlı. Hikaye anlatıcılığı ile dinleyicileri rutin bir toplantıdan kurtarıp ilgi çekici bir deneyime sürükleyebilirsiniz. Bu sayede empati duygularını güçlendirebilirsiniz.

Dahil etme

Sunum esnasında çantanızdan ürünü çıkarıp insanların denemesini ve deneyimlerini paylaşmasını sağlamak buna bir örnektir.

Soru sorma

Başlığınıza geçerken önce insanlara o konuyla ilgili “Hiç başınıza şu olay geldi mi?” diye sorarak anlatmalarını sağlayabilir ve sunumu iki yönlü hale getirebilirsiniz.

Soru almanızı sağlayacak tetikleyiciler oluşturma

İçeriğinizde, hikayenizde ilgi çekici bir hikayenin sonunu en sona bırakmak. Paylaştığınız verinin sonunda bunun etkilerini en sona saklamak. İnsanların “ee sonra ne oldu?” diye sormalarını sağlamak

Kurumsal Sunumda Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

1. İnsanları sektör bilgisine boğmak

Sık yapılan hataların başında geliyor diyebiliriz. İkinci slayttan itibaren dinleyiciyi kaybetmenize neden olabilir.

2. Görsel tutarsızlıklar

İkonların farklı konseptlerde olması, başlık büyüklüklerinin tutarsızlığı, çok kalabalık veya boş slaytlar, her slaytın farklı renk dünyasına ait olması gibi.

3. Verilerde kaybolmak

Hemen hepimiz sayısal bilgileri çok fazla izlemeye, dinlemeye eğilimli değiliz malesef. İlgimizi çeken şey bu verilerin hayatımızdaki karşılığını bilmek. Bu nedenle verileri optimum değerde tutmak en iyisi.

4. Sunumu sonuca bağlamamak

Bu sunumu neden yaptığınızı, insanlardan hangi aksiyonları beklediğinizi paylaşmazsanız sunum havada kalabilir. Fırsatlarınızı ve harekete geçirecek çağrılarınızı unutmayın.

5. Karmaşık sunum akışı

Her sunum bir hikaye deneyimi, başı-ortası ve sonu farklı akan veya konuya ortasından girip başa döndüğünüz bir akış dinleyici açısından zor anlaşılacaktır.

 

Özetle,

Kurumsal sunum hedef kitlemizin işimiz hakkında bilgi ve fikir sahibi olmasını sağlayan, iş birlikleri için ilk ve en temel tanıtım aracı. Katma değerli satış süreçlerinde her şey başlı başına çözemeceği aşikar. Bununla birlikte her faaliyet için gerekliliği de kaçınılmaz. Sahip olması gereken başlıklar, özellikler ve teknik niteliklerle ilgili bilgiler paylaştık. Detaylı sorunuz için bize yazabilirsiniz.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Sunumunuz ne ile ilgili, neyi hedefliyorsunuz?