fbpx

Direkt satışta, uluslararası ticarette, sponsorluk iletişiminde, hizmet satın alma ve buna benzer birçok süreçte tanıtımı yapmanın en güçlü yolu: Kurumsal sunumlar. Profesyonel hayatımızın içindeki önemi kaçınılmaz. Eğer katma değerli ürün-hizmetiniz varsa, karmaşık özellikleri basitleştirmek istiyorsanız bunu bir sunumla tanıtırız. Yazımızda “Kurumsal sunum nasıl yazılır?” sorusuna en doğru yanıtları arayacağız.

Temel olarak bakacak olursak bu sunumlara tanışma toplantılarında ve tanışma amaçlı yazışmalarda başvururuz. Fiyat teklifiyle birlikte iletebilir ya da tanıtım toplantılarında üzerinden geçeriz. Fiziksel olarak sunulabileceği gibi online toplantıda da aktarılabilir. Ya da sadece e-mail ortamında paylaşılabilir. Dolayısıyla sunum hazırlarken sunum kanalını da dikkate almak önemli. Yazımızda bu farkları da göz önünde bulunduracağız.

Öncelikle bu yazı kurumsal sunumlarla ilgili en genel tanımları içeriyor. Sektöre, iş koluna göre farklılık göstermesi çok olası. Bu çerçeveden baktığınızda yararlı olacağını düşünüyorum.

Fakat önce kurumsal sunum nedir ve ne işe yarar, kurumsal sunumdan beklentimiz ne olmalı bunun üzerinde durmayı önemsiyorum.

Kurumsal sunum nedir?

Şirketinizin veya organizasyonunuzun en temel özelliklerini, güçlü yönlerinizi ve motivasyonlarınızı ortaya çıkartarak üretttiğiniz ikna edici sunum türüdür. Amacı direkt satışı gerçekleştirmek değil; kitlenizin fikir sahibi olması, ilgisinin derinleşmesini sağlamaktır.

“Kurumsal sunum nedir, 10 soruda kurumsal sunum” yazımızdan daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Etkili bir sunum hazırlamanın üç önemli faktörü var:

  1. Anlatıcı
  2. Dinleyici
  3. Ortam

Ortam dediğimiz faktör de sunumunuzun kendisi. Tüm sorulara yanıt oluşturmak, dinleyicinin yeni sorular sorması için tetikleyiciler oluşturmak, bir sonraki adımı atması için hazırlanmasını kolaylaştırmak yazılı içeriğin önemli özellikleri arasında.

Kurumsal Sunum Nasıl Yazılır? 1: Akış

Yukarıda bahsettiğim gibi kurumsal sunumlarda hazır olarak dinleyicinin alması gereken çok temel yanıtlar var. Öncelikle bunların üzerinde durmak, bunun sonrasında ise sunumu güçlendirecek başlıkları planlamak gerekiyor. Devamında da sunumunuzu güçlü bir yazılı dokümana dönüştürecek ince dokunuşlar üzerinde durabiliriz.

Bu nedenle sunum kağıtta veya not uygulamasında başlar. En son PowerPoint , Keynote benzeri sunum uygulamalarında devam eder.

Haydi bakalım,

Kurumsal Sunumda Yer Alması Gereken En Temel Konular (Gerekli)

    1. İşinizi veya faaliyetinizi tek cümlede nasıl anlatıyorsunuz?
    2. Şirketiniz veya organizasyonunuz kimdir? Nedir?
    3. Şirketinizin güçlü yanları neler? Neleri farklı veya daha iyi yapıyorsunuz?
    4. Faaliyetinizde iyi olduğunuzu nasıl kanıtlayabilirsiniz? Sayısal verilerle mi, referanslarla mı, belgelerle mi, müşteri memnuniyeti içeriği ile mi?
    5. Ürün-hizmetleriniz nedir, kaç çeşit ve özellikleri nedir? Özellikle faydanın üzerinde durmak işin üzerinde durmaktan daha önemli.

Kurumsal Sunumunuzu Güçlendirecek Başlık ve Konular (Opsiyonel)

Lokomotif Ürün veya Hizmet

Ayrı bir slaytta üzerinde durmak istediğiniz tek bir ürün ya da hizmet varsa bunu daha detaylı yazarak öne çıkan yanları hakkında metin yazabilirsiniz.

Sayılarla Biz

İşiniz veya organizasyonunuzu sayısal verilerle nasıl anlatırsınız? Yıllık üretim kapasitesi, çalışan sayısı, ihracat yapılan ülke sayısı, portföy genişliği, araç kapasitesi, yatak kapasitesi, müşteri-öğrenci-üye sayısı, günlük ziyaret sayısı gibi veriler.

Garanti ve Taahhütleriniz

Ürün ve hizmetinizin teminatları nelerdir? Garantiler veriyor musunuz ya da neyi taahhüt ediyorsunuz?

Alıntılar

İşinizi ve uzmanlığınızı besleyecek bir alıntı yazabilirsiniz. Size ilham veren bir söz var mı?

Veriler

Alanınızla ilgili insanları etkileyecek bir bilimsel veri paylaşabilirsiniz. Farkındalık uyandırırken işiniz hakkındaki derinliği verebilirsiniz. (Örnek: XX raporuna göre Türkiye’de her yıl şu kadar x çöpe atılıyor. Bu da Y kaybetmemize neden oluyor. Biz ise bunu yeniden kazandırıyoruz.)

Motivasyon Cümleleri

Çalışma ortamınız, ekibinizin dinamikleri, motivasyonunuz hakkında metin yazabilirsiniz. (Örnek: Türk mutfağını dünyaya daha iyi tanıtmak için 10 yıldır her sabah işimizin başındayız.)

Anekdot ve vakalar

Mutlu bir müşterinizin sizinle çalışma deneyimini çalışma süreciyle birlikte özetleyebilir, bunun çıktılarını paylaşabilirsiniz.

Ekip ve Çalışma Yapısı

Nasıl bir ekip dinamiğiniz, çalışma kültürünüz var? Ekibinizin mutlu çalışanlar olması, şirket kültüründe ekip üyelerinin yeri nedir?

 

Kurumsal Sunum Nasıl Yazılır? 2 İçerik Hiyerarşisi

Kurumsal sunum nasıl yazılır sorusuna yanıtlanması gereken bir konu da hiyerarşi. Akışınız hazır, temel ve opsiyonel başlıklarınızı oluşturduğunuzu düşünelim. Sıra bu başlıkları nasıl dizeceğinize geliyor.

Başlıklarınızı makul bir şekilde dizerken devamlılığı gözetmek önemli bir kriter. Örnek vermek gerekirse, kuruluşunuzdan bugüne kadar geldiğiniz süreci anlattıktan sonra bugün tam anlamıyla kapasitenizin ne olduğunu anlatan bir slayta geçebilirsiniz.

Slayt düzeniniz ne olursa olsun bir H1 başlığa ihtiyacınız var. Bununla beraber H2, H3, H4 iç metinler arasındaki hiyerarşiyi de önceden not alırsanız sunum ekranına geçtiğinizde rahat edersiniz. Hikaye akışınızı ve tasarımınızı daha rahat hazırlarsınız.

Kurumsal Sunum Nasıl Yazılır? Firma Tanıtım Sunumu Uzunluğu Ne Olmalı?

Bu sunum organizasyonunuzdaki herkesin klasöründe bulunacak. Şirketinizden ya da organizasyonunuzdan bahsetmek için ona başvuracaksınız.

Bu sunumlara ya tanışma toplantılarında ya da tanıtım yazışmalarında başvulur. Aynı zamanda fiyat teklifleriyle birlikte mail ortamında paylaşılır. Ya da bağımsız olarak tanıtım amacıyla gönderilir.

Bu çıkarımlar bize normal koşullarda bir şirket sunumunun 15 slayt civarlarında olması gerektiğini söylüyor.

Dolayısıyla “Kurumsal sunum 15 sayfa olmalı” denebilir.

Kurumsal Sunum Nasıl Yazılır? 3 Kontrol

Sunumunuzu yazdığınızda genellikle çok uzun ya da kısa kaldığını fark edebilirsiniz. Özellikle uzun olduğu zamanlar her yeri silinmeyecek kadar önemli görünebilir fakat genelde öyle değildir. Yapılan hatalardan birinin tanıtım sunumlarında vizyon ve misyonu yazmak olduğunu düşünüyorum.

Vizyon ve misyon organizasyonların içselleştirmesi ve faaliyetlerinin ruhuna işlemesi gereken değerlerdir. Dolayısıyla vizyon yapılan işin çıktısına bakınca hissedilir.

Sunumda başlık ve içerikleri kontrol edip kırpacağınız zaman sürekli “Bu kısa bir tanışma sunumu, ikinci bir toplantı talebi alabilmek ve ilgi uyandırabilmek için hazırlandı” diye kendinize hatırlatmakta fayda var. Çünkü spesifik olarak ürün ve hizmetlerinizin ayrıca sunumları da olabilir ve olmalı da. Kurumsal sunum özetlerin de özetidir.

Sunum Yaptır Sunum Ajansı olarak biz ne yapabiliriz?

Kurumsal sunum, şirket tanıtımı, ürün-hizmetlerinizin sunumlaştırılması konusunda destek verebiliriz. Bir toplantı sonrasında beklentilerinizi dinledikten sonra yukarıda bahsettiğim yaklaşımlarla sunumunuzu yazabilir, görsel konsept oluşturabiliriz. Organizasyonunuzu kusursuz bir şekilde anlatabileceğiniz tanıtım materyalini sizin için üretebiliriz.

Özetle,

“Kurumsal sunum nasıl yazılır?” sorusuna sunum ajansı olarak nasıl yaklaştığımızı paylaştık. Sizin de hazırlık sürecinizde yardımcı olacağını düşündüğümüz metotları aktardık. Temel konular, opsiyonel konular, içerik hiyerarşisi, ideal sunum uzunluğu konularına değindik.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Sunumunuz ne ile ilgili, neyi hedefliyorsunuz?