fbpx

Kurumsal Sunum Hazırlamak ve 9 İpucu

Tıpkı şirket isminiz, logonuz ve sloganınız gibi kurumsal sunum da işletmenin kimliğini ortaya çıkaran ve kaderini belirleyebilecek niteliğe sahip bir içerik türü. İşinizi, niteliğinizi ve vizyonunuzu iyi aktarabildiğiniz bir sunumun istediğiniz potansiyel işi kazanması olası. Kurumsal sunum hazırlamak da bu nedenle modern iş yaşamının önemli parçalarından bir tanesi.

Bu sunumu muhtemelen hem bir tanışma toplantısında kullanacaksınız hem de henüz tanışmadığınız bir şirkete e-mail yoluyla göndereceksiniz. Bu nedenle şirket sunumunuzun iki hedefe de hizmet etmesi önem taşıyacak.

E-mail’lerin sonunda “Şirketimiz hakkında bilgiyi ekte bulabilirsiniz.” diyerek gelen dosyaların yüzde doksanı kötü sürprizlerle dolu. Örneğin, Şirketinizin son iki yılda 10 kat ciro artışı yakaladığını ilkokul panoları gibi tasarımlarla anlattığınızda başarınız karşı tarafa geçemeyebilir. Bu başarınızın üstünde coşkuyla durmamız lazım.

Kurumsal sunum nedir? 10 Soruda Kurumsal Sunum” başlıklı yazımız da bu konuyla ilgili detaylı bilgileri içeriyor. Dilerseniz inceleyebilirsiniz.

Merhaba, ben Semih. Bu yazımda kurumsal sunum hazırlamak ve şirket sunumu hazırlarken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğim. Kolay anlaşılır ve yararlı bir yazı olmasını diliyorum. Sorularınız için benimle msemih@sunumyaptir.com adresim üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

1. Kurumsal sunum hazırlamak ve şirket sunumunda olması gerekenler

Basit bir tarifle yola çıkacak olursak şirket sunumlarının belli temel sorulara cevap oluşturması gerekir. Yani bu cevapları oluşturduğunuzda ortalama bir şirket sunumunuz var demektir.

  • Bölüm 1: Şirketinizin adı, logosu ve sloganını içeren bir açılış sayfası
  • Bölüm 2: Şirketinizi temsil eden bir alıntı
  • Bölüm 3: Ne iş yapıyorsunuz, ne hedefliyorsunuz?
  • Bölüm 4: Bu aşamalara nasıl geldiniz? Adım adım
  • Bölüm 5: Sizi benzerlerinizden farklı yapan nedir? Sertifikalarınız, işe yaklaşımınız
  • Bölüm 6: Kim kim yapıyorsunuz? Ekibiniz ve iş tanımlarınız
  • Bölüm 7: Örnek iş vakalarınız ve sayısal verilerle başarılarınız
  • Bölüm 8: Mutlu müşterilerinizden hikayeler ve referanslar
  • Bölüm 9: Yeni müşteriler için neler yapabilirsiniz?
  • Bölüm 10: Gelecek projeksiyonunuz nedir?
  • Bölüm 11: Kapanış ve iletişim bilgileri

2. Hedef Kitleyi Doğru Tanımlamak

Kurumsal sunum hazırlamak da şirketinizin kurumsal iletişiminin bir parçası. Bu nedenle bu iş de hedef kitleyi tanımlamakla başlıyor.

Potansiyel müşterileriniz kim? Günlük yaşamda ve iş yaşamında ne gibi davranışları var, interneti ve dijital medyayı ne şekilde kullanıyorlar? Ne tür içerikler onların alanına giriyor?

Bu soruların yanıtları aynı zamanda sunumuzda kullanacağınız materyalleri seçmenizde yardımcı olacak. Ne anlatacaksınız? Nasıl bir retorik belirleyeceksiniz, hangi örneklere ve hikayelere yer vereceksiniz? Sunumda yer vereceğiniz istatistikleri nasıl ele alacaksınız?

İşte hedef kitleyi tanımlayabilmeniz bunlara yardımcı olacak.

3. Materyallerinizi Belirleyin ve Sergileyin

Ceplerinizde, çantanızda muhakkak şirketinizle ilgili anlatacak bir şeyler vardır. Fakat bunların hangilerini nasıl anlatacağınızı seçmek önemli.

Geçmiş yıl raporlarınız, müşteri vakalarınız, büyüme istatistikleriniz, sertifikalarınız, ödülleriniz, müşteri alıntıları… Bunların her biri şirketinizi vitrine çıkartacak önemli materyaller.

Bunları seçip sunumuza eklerken sunumda sayfa türlerini iyi belirlemeniz gerekiyor. Kurumsal sunum hazırlamak burada uzmanlık istiyor.

  • Açılış ve kapanış sayfaları
  • Hiyerarşi sayfaları
  • Süreç sayfaları
  • Bölümleme sayfaları
  • İstatistik Sayfaları
  • Alıntı sayfaları
  • İç sayfalar
  • Ayraç sayfalar

Bu sayfa türleri içeriğinizle birlikte doğru kullanmak dinleyici deneyimi açısından önem taşıyor. UX, user experience veya Türkçesiyle kullanıcı deneyimi. Telefon ekranlarından web sitelerine, televizyondan sunum tasarımına kadar her yerde önemli bir uzmanlık.

4. Bir hikaye anlatın

“Bir pazar akşamıydı ve müşterimizin çok ihtiyacı vardı, bizi aradı ve şu konuda yardımcı olduk. Pazartesi günü sorunu çözmüş olsaydık bir kıymeti olmayacaktı ama ekibimiz tatil demeden müşterimizin problemini çözdü.”

Bu ve buna benzer anekdotlar müşterilerimize önemli vaatlerde bulunuyor. Sizin için de aynısını yapabilecek yeterliliğe ve özveriye sahibim. mesajı taşıyor.

veya işinizle ilgili bakış açısınızı ortaya koyan ve değerlerinizi anlatabileceğiniz hikayelere yer verebilirsiniz.

5. Sayısal verilerden yararlanın

Profesyonel sunum ajansı nedir? yazımızda ikna edici iletişimin unsurlarından bahsetmiştik. Bunlardan biri de sayısal verilerle kanıt sunmak. Bunun en iyi yolu insanlara sayısal olarak gelişiminizi göstermek. İlerlediğinizi ve iyi olduğunuzu dile getirmeniz sadece size ait bir yorum olarak kalırken sayısal veriler bu işi izleyiciye bırakır.

Kurumsal sunum hazırlamak için not almanız gereken sayısal verileriniz şunlar olabilir:

  • Şirketiniz kurulduğu günden bu güne kadar kaç müşteriye hizmet verdi?
  • Kaç kişilik bir ekibiniz var ve yıllara göre nasıl bir değişiklik gösterdi?
  • Şirketinizin hayata geçirdiği proje sayısı?
  • Proje sayınızın yıllara göre değişimi ne oldu?
  • Şirketinizin gelecek ön görüleri sayısal olarak nelerdir?
  • Kaç ödülünüz, sertifikanız, kalite belgeniz var?
  • Hizmet verdiğiniz lokasyon, pazar, ülke sayısı?
  • Üretim kapasitenizin sayısal değeri ve yıllara göre değişimi
  • İşinizle ilgili araştırma verileri
  • Pazardaki değişkenleri gösteren sayısal veriler
  • Potansiyel gördüğünüz iş dalları ve sayısal değerleri gibi.

 

6. Kurumsal kültürünüzü anlatan güçlü alıntılar, sözler kullanın

Kararlarımızı alırken duygusal etkenlerin etkisi kaçınılmaz. Dürüst olduğunu bildiği bir kişiden hizmet almak için daha fazla ödemeye herkes razı olur. Ya da işini yaparken size aynı zamanda yeni bakış açıları katan birine daha fazla ödemeye hazır olmanız çok olası.

Müşterilerinizin de size ait değerleri bilmesini sağlayacak bazı unsurlara ihtiyacımız olacak.

Şirketinizin vizyonu, ilham aldığı değerleri, vaatleri, iş yapmaya olan yaklaşımı… Bunların her biri hedef kitlenizde izlenim bırakacak önemli doneler.

7. Müşterilerinizi arkanıza alın

Testimonial yani müşteri referansları içeren alıntı sözler, internette ve dijital pazarlamada satışı artırmanın en etkili yollarından bir tanesi. Özellikle de hizmet sektöründeyseniz. Hepimizin amacı mutlu müşteriler biriktirmek ve onlarla birlikte işimizi büyütmek.

O zaman neden sunumlarımızda da yer vermiyoruz? Size referans olacak müşterilerin sözleri, isimleri ve iş tanımları çoğu zaman sizin bunu anlatmanızdan daha etkili.

8. Ekibinizi ve iş yapış biçiminizi anlatın

İnsanların proje, ürün veya hizmet ihtiyaçlarına çözüm üretirken hangi aşamalardan geçiyorsunuz? Bu iş bölümünü yapma konusunda ne kadar profesyonelsiniz? Bu soruları yanıtlamak önemli. Aynı zamanda ekibiniz bu işi yapmaktaki uzmanlığı ve motivasyonunu ortaya koymak da değerli bir faktör.

Diğer yandan şirket kültürü ve bağlılığı ile ilgili yönlerinizi de ortaya koyabilirsiniz. Hatta bununla ilgili bir örneği Apple 2023 lansmanında Tim Cook yapmıştı. Yazımızda yer vermiştik.

9. Modern ve ilham veren bir sunum tasarımı hazırlayın

Kurumsal sunum hazırlamak iki aşamadan oluşuyor. Yazılı içerikleri oluşturmak ve bunu görselleştirmek. Ne anlatırsanız anlatın iddianızı belirli görsel standartlara sahip, vizyoner bir tasarımla anlatmalısınız. Modern tasarım dünyasında trendler ve beklentiler günden güne değişiyor. Şirket sunumunda iddialarınızı ve vaatlerinizi anlatırken görsel deneyim açısından da bir bütünlük ortaya koymanız gerekiyor.

Yanlış okumadınız, her sunum bir içerik deneyimi. İnsanlar bu içeriği tüketirken aynı Netflix dizisi izler gibi iyi bir deneyim yaşayabilir. Veya zorunlu bir proje ödevi yapar gibi sunumunuzu gözden geçirmek zorunda kalabilir.

Bizimle iletişime geçerek profesyonel sunum ajansı desteği alabilirsiniz. Size bilgi birikimimizi aktarmaktan ve tasarım desteği vermekten mutluluk duyarız.

Kurumsal Sunum için Destek Alın

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Sunumunuz ne ile ilgili, neyi hedefliyorsunuz?

Kurumsal Sunum Örnekleri

Bize sorun

Sunum tasarımınız için bilgi-fiyat alın

Sunum ajansı çözümlerimiz, çalışma süreci, referans işlerimiz ve merak ettikleriniz için bize yazın. Tanışalım.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Sunumunuz ne ile ilgili, neyi hedefliyorsunuz?