Hangimiz sunumda meraklı gözlerle dinlenilmek istemez ki? Özellikle de söz konusu proje, iş sunumu, girişim veya geleceğinizi etkileyecek bir konuda ise… Yapay zeka, meta verse ve blockchain gibi kavramların hakim olduğu yeni dünyada eski formatlarla sunum yapmak geride kaldı. Başarılı sunum oluşturma için peş peşe hazır powerpoint slaytları dizme devri kapanıyor.
Slayt düzeni nedir, nasıl olmalı yazımızı da okuyabilirisiniz.
Etkili bir deneyim yaratan sunum dosyası için görsel materyaller başarılı bir sunumun en önemli araçlar. Bu nedenle kullandığımız program her ne olursa olsun toplantı ortamına hakim olmak için slaytlarınızın izleyiciyi sürüklemesi gerekiyor.
Bu yazıda neler var?
Başarılı sunum oluşturma ipuçlarımız aynı zamanda “Sunum Yaptır‘da nasıl sunum hazırlıyoruz?” sorusunun yanıtlarını oluşturuyor.
Dinleyiciler tarafından sürükleyici slayt dosyaları oluşturmanın 3 basamağını ele alacağız. Sunum için ayıracağınız zaman ve emeği bu üç aşamaya bölmenizde büyük fayda var. Bunlardan birincisi yazılı içeriğiniz, ikincisi görselleştirme ve üçüncüsü canlandırma.
Başarılı sunum oluşturma adım 1: Akış ve yazılı içerik
Sunum içeriğiniz başarılı sunum oluşturma adımlarının başında geliyor çünkü bu içerik slaytlarınızla birlikte sizin de ne hakkında konuşacağınızı belirliyor. İyi bir araştırma sürecinden geçmiş ve hikaye anlatıcılığı içeren bir sunum hazırlamak ikna sürecinin en önemli adımı.
Bu bilgiler aynı zamanda diğer iki basamağı da etkileyecek. Çünkü yazınızdaki bilgiye dayanarak grafikler hazırlamanız, görsel araştırması yapmanız, sayfa yapısı düzenlemeniz gerekecek. Bunu iyi planlamakta büyük fayda var.
Bu aşamada kağıt üstünde akış, indeks çalışması yapmak önem taşıyor. Yani başlıklarınızı ve alt başlıklarınızın sayısını önceden belirlerseniz sunum sürenizi de planlayabilirsiniz. Bunun devamında ise başlıklarınızı verilerle, düşüncelerinizle ve içeriğinizle besleyebilirsiniz.
Bu aşamada sık yapılan hatalardan bir tanesi sunum tasarımı çalışırken içerik oluşturmaktır. Başlangıçta mantıklı görünen her şeyin aslında işleri ne kadar karmaşık hale getirdiğinizi görebilirsiniz.
Bu nedenle başlangıçta kağıt üstünde tüm başlıkları ve alt başlıkları belirlemek önemli. Verileriniz için ihtiyacınız olan süreyi iyi kullanmanıza yardımcı olacaktır.
Başarılı sunum oluşturma için kaba bir indeks örneği vermek gerekirse bir proje sunumu akışı:
- Kapak slaytı
- Nedir, tanım slaytı
- Konunuzla ilgili durum slaytı
- Konunuzun avantaj ve dezavantajlarını slayt
- Konunuzla ilgili çarpıcı veriler içeren bir slayt
- Konunuzla ilgili anekdotlar içeren bir slayt
- Konuyu iyileştirmek için neler yapılabilir? Ara ayraç slaytı
- Konuyu iyileştirmek için neler yapılabilir? Önerileriniz
- Çalışmanızın yapım aşamalarını gösteren slayt
- Çalışmanızın maliyetlerini ön gören slayt
- Çalışmanızın sonuçlarıyla ilgili öngörüleri içeren slayt
- Görev bölümünü içeren slayt
- Kapanış
Akışı belirledikten sonra bu sunum için ödevlerinizin daha mantıklı bir şekilde ortaya çıktığını göreceksiniz. Konunuzun swot analizini yapmak için gereken süreyi, konunuzla ilgili anekdot araştırmasını planlayabilirsiniz. Ayrıca istatistik çalışmalarını planlayabilirsiniz.
Bu hazırlık aynı zamanda sizi toplantı odasında sunuşunuz esnasında da daha akıcı olmanızı sağlayacak.
Başarılı sunum oluşturma adım 2: Görselleştirme
Görselleştirme aşamasına geçmek için yazılı bilgilerinizin tamamen hazır olduğundan emin olun. Çünkü yazılı bilgilerde yapacağınız bir değişiklik aynı zamanda görsel tasarımla ilgili de düzeltme yapmanıza neden olabilir. Bu da iki kat daha fazla iş yapmanız anlamına gelir. Detaylı bilgiyi Güzel bir slayt nasıl hazırlanır? başlıklı yazımızda da okuyabilirsiniz.
Görselleştirmenin en önemli basamağı tutarlılık. Yani tüm başlık türlerinde belirli bir büyüklük, iç metinlerde belirli bir puntoyu kullanmak. Ya da görsellerinizin, ikonlarınızın aralıklarını sabit bir standarda uygun yapmak buna bir örnek olabilir.
Başarılı sunum oluşturma sürecinde görselleştirme için şu alt konulara dikkat etmelisiniz:
- Slayt sayfa yapılarınız
- Yazı karakterleriniz
- Kullanacağınız renkler
- Fotoğraflar ve ölçüleri
- İkonlarınız ve vektörler
- Videolarınız
Görsel tasarım ve metinleriniz arasında birbirini gölgede bırakmayan bir yoğunluk ilişkisi olmalı.
Slaytlarda yazı uzunluğu ne kadar olmalı?
Genellikle sunumlarda az metne yer verilmesi önerilir fakat bu toplantı odasında veya online sunumlar için geçerli. İnsanlara sadece e-posta yoluyla gönderdiğimiz sunumlar da var. Bu tür bir iletişimde hiçbir detayı kaçırmak istemeyeceğiniz için yazılı bilgilere de yer vermeniz gerekebilir.
Yüz yüze yapacağınız sunumlar için ise yazı uzunluğu en fazla sayfanın yarısını kaplayacak şekilde olmalı denebilir. Yazınız ister çok uzun ister kısa olsun, büyük-küçük olsun; yazının sayfada kapladığı alan yarısını geçmemeli.
Başarılı sunum oluşturma adım 3: Canlandırma
Başarılı sunum oluşturma aşamalarının sonuncusu canlandırma, hareketlendirme. Sunumuzu animasyon geçişleriyle zengin bir içerik deneyimine dönüştürebilirsiniz. Bu sayede takip edilme ve dikkatleri toplama konusunda bir adım önde olursunuz.
Bu aşama diğer iki aşamayla birlikte en son yapılmalı, çünkü yapılacak yazılı ve görsel değişikliklerden etkilenecektir. Bu da zaman kaybına neden olur.
Keynote slayt tasarım uygulaması için animasyonlar açısından en zengin uygulama denebilir. Bununla birlikte powerpoint de çeşitli hareketlendirme özelliklerine sahip.
Sunumlarda geçiş animasyonu için neleri hareketli hale getirebilirsiniz? Yazılarınızı, fotoğraflarınızı, sayfanızın tamamını, ikon ve vektörel çizimlerinizi hareketlendirebilirsiniz.
Hareket türlerinden bazıları şunlardır: Belirme, kayarak gelme, akıllı geçiş (sihirli taşıma), düşme vb.
İpucu: Slaytların ve slayt içindeki yapıların tamamını canlandırmak, hareketli hale getirmek sunumuzda dikkat dağıtıcı bir faktöre de dönüşebilir. Amacımız konuyu ve argümanlarınızı güçlendirecek görsel destek oluşturmak. Başka bir deyişle sunumda her şeye takla attırırsanız dikkatleri dağıtabilirsiniz.