Apple 2023 lansman sunumunu izlediniz mi? Teknolojisiyle dünyaya kazandırdıkları kadar, lansman sunumlarıyla da kült haline gelmiş bir marka Apple.
Sektörünüz ne olursa olsun hikaye anlatıcılığı ve görsel sunum tasarımı açısından trend belirleyici. 5-9 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleşen Apple Event WWDC 23 ile Apple yeni teknolojilerini tanıttı. Yazılım ve donanımlarıyla dünyada çığır açmaya hazır gibi görünüyor. Bununla birlikte Apple lansman sunumu bize sunumlarda kullanabileceğimiz bazı fikirler verdi. Bu yazıda bunları derledik.
Apple Lansman Sunumu 2023 videosu
Slayt başına bir konuya bağlı kalın
Her bir slayt tek bir alt konuyu içermeli. Apple sunum slaytlarının arkasındaki tasarımcılar formüllerinden birinin bu olduğunu dile getiriyor. Tek slayta çok fazla fikir veya argüman sıkıştırdığınızda dinleyicinin aklındaki bilgiler git gide kaybolmaya başlıyor.
Bu yazıda neler var?
Bu yaklaşım özellikle de istatistik içeren sayfalar için geçerli. Tim Cook bu sunumu içinde şuna yer verdi:
“6 milyondan fazla kayıtlı geliştiricimiz var. Bu sunum için talep hiç bu kadar büyük olmamıştı. Sadece 71 saniye içerisinde tüm kayıtlarımız tamamlandı.”
Tim Cook bu bilgileri paylaşırken arkasında sadece “6 milyon” yazıyordu. Üstünde de kocaman “Tükendi” ifadesi vardı.
Sahneyi paylaşın
Tim Cook dünyanın en büyük markalarının ve en büyük finansal işletmelerinden birinin başında. Fakat o sahnesini şirketin yönetici ekibiyle, tasarımcılarla, ortaklarıyla ve geliştiricileriyle paylaştı. Bu sadece sahne deneyimi açısından değil; aynı zamanda geliştirilen ürünün hikayesini öğrenmemiz açısından da değerliydi. Tim Cook iki saatlik sunum içerisinde 5 konuşmacıyı tanıttı.
Örneğin tasarımcı Jony Ive, fiziksel olarak sahnede olmasa bile bir video ile katıldı ve iOS 7 teknolojisinin arkasında yatan tasarım felsefesini anlattı. Bir CEO’nun bunu yapması “Biz aile gibi bir şirketiz” demesinden çok daha gerçekçi bir izlenim bırakıyor. Diğer yandan işin ekipler halinde nasıl koordineli şekilde çalıştığını görmemizi sağlıyor.
10 dakika kuralına uyun
Eğitimcilere genellikle insanın dikkat süresinin en fazla 40 dakika olduğu söylenmiştir. Bu nedenle okulda dersler 40 dakikadır. Fakat durum aslında 10 dakikayla sınırlı. Eğer siz her on dakika içinde sunumda yeni ve nefes aldıran bir aksiyon almazsanız dinleyici bunu kendisi yapıyor. Genellikle bu da dikkat dağınıklığı ile sonlanıyor.
Apple 2023 lansmanında Tim Cook bunu çok iyi başardı. Konuşmaları 10 dakikayı geçmedi ve aralara sürekli ya başka konuşmacılar aldı, ya bir video izletti. Odağı değiştiren farklı değişkenler kullandı.
İş sunumlarınızda veya eğitimlerinizde siz de slaytların alabileceği aralıkları düşünerek her on dakikanın içine farklı bir aksiyon katabilirsiniz.
Tweet atılabilecek başlıklar kullanın
Bu çok yeni ve dikkat çekici bir fikir. Çünkü insanlar özellikle lansman, eğitim, konferans gibi sunumların arasında ilham verici konuları tweet’leme eğiliminde. Bu da dinleyicilerinizin bir elçiye dönebileceği anlamına geliyor.
Dinleyiciler sizin sunumunuz içinden “manşetler” veya “tweet atılabilecek sözler” bulabilirse direkt paylaşabilir.
Bu konuda Tim Cook ne yaptı?
"iOS 7, iPhone'dan yana en büyük Apple yeniliği" dedi. Bu sözüyle gazetelere manşet, dinleyicilere tweet vermiş oldu..
Sunumunuzun mutlaka provasını yapın
Kulağa çok klişe geliyor, kabul. Ama prova yaptığınızda sahneyi nasıl kullanacağınızı, sürenizi nasıl kullandığınızı, hangi sayfaların kaldırılabileceğini, neler ekleyebileceğinizi görmüş olursunuz. İnteraktif içeriklerinizi test edersiniz. Dinleyicinin nerede yükselip nerede düşeceğini zihninizde canlandırabilirsiniz. Aynı zamanda kendi enerjinizi yönetmek ve kendinize feedback vermek için bir şansınız olur.
Apple 20 dakikalık sunumun provası için 250 dakikadan fazla zaman ayırıyor. Bu süre slayt hazırlama, sahne hazırlama ve demolar oluşturma ile geçiyor.
Sunumunuzu herkese açık hale getirin
Apple lansmanından iki saat sonra sunumun videosunu web sitesinin ana sayfasına koydu. Çünkü bu sunum marka hikayesinin ta kendisi. Eğer sizin de sunumunuz işinizle ilgili yeni bir vizyonu, yaklaşımı içeriyorsa web sitenizin girişine ekleyebilirsiniz.
Sosyal medya hesaplarınızda sunumunuzun videosunu paylaşabilirsiniz. Bunun bizde yapıldığına çok rastlamadım. Genellikle “XX konferasındayız” temalı sosyal medya gönderileri paylaşılıyor.
Ekibinizle olan bağlılığınızı gösterin
Tim Cook sunumu esnasında sık sık ekip yöneticilerini sahneye aldı. Onların kendisine şaka yaptıklarını gördük. Bu küçük şakalarla birlikte şirket içindeki iletişim hakkında da fikir sahibi olduk. Hiyerarşinin çok dikey olmadığını ve şirket içi iletişimdeki esneklik hakkında kanaatimiz oluştu.
En son da konuşmasını şöyle bitirdi: Apple’ı yaratmak için çok çalışan herkese teşekkür etmek istiyorum. Dünyanın en yetenekli ve yaratıcı insanlarıyla çalışıyorum ve onlarla birlikte hizmet vermek benim için bir zevk.
Özetle
Apple 2023 lansmanı bize sadece teknolojileriyle değil sunum deneyimi ilgili de birçok önemli fikir verdi. Bunların arasında en dikkat çekenleri ise sahneyi ekiple paylaşmak, istatistikleri görselleştirirken minimize etmek, 10 dakika kuralı ve manşet niteliğinde başlıklar üretmek oldu.
Sizin dikkatinizi çeken başka noktalar da oldu mu? Bizimle paylaşarak yazıya katkıda bulunabilirsiniz.